Page 33 - Zborovčan 2009
P. 33
Nielen chlebom sa človek živí...
Tohto kréda sa drží i Klub dohodcov v našej obci, ktorý v uplynulých dňoch
bilancoval svoju trojročnú činnosť.
Za toto obdobie si členovia klubu mali možnosť pozrieť kultúrno-historické
a sakrálne pamiatky na Slovensku a v susednom Poľsku. Navštívili sme mnohé
známe pútnické miesta ako Litmanová, Červený Kláštor, Rajecká Lesná a iné.
V roku sv. Pavla sme medzi inými navštívili miesta, kde žil a pracoval bývalý pápež
Ján Pavol II., ako Krakow, Wawel, Lagiewniky, Wadowice a Czestochowa. Ďalej to
boli kultúrne pamiatky kúpeľného mesta Krynica a Zakopane. Ružencové záhrady v
Ludzimierzi v nás zanechali nezabudnuteľné spomienky.
Pri väčšine pútnických zájazdov sme mali i duchovného sprievodcu, za čo patrí naše
poďakovanie duchovným otcom našej farnosti.
Ján Jašík – predseda KD
JABLKOVÉ KOLÁČE – rýchlo a chutne ☺
Rýchly jablkový koláč
- 350g práškový cukor, 3 ks celé vajcia, 1,5 dl rastlinný olej, 1 bal. sóda bikarbóna,
1/2 PL škorica mletá, 1 PL kvalitné kakao, 350g polohrubá múka, 750g jablká
Jablká nastrúhajte na hrubšom strúhadle a zmiešajte so všetkými surovinami.
Rozlejte na plech s papierom na pečenie.
Pečte vo vyhriatej rúre pri teplote 180º C približne 20 - 25 minút.
Jablkový koláč
250 g hladkej múky, 125 g masla, 1 žĺtok, asi 1,5 dl studenej vody, 1 kg jabĺk,
trocha cukru. Na polevu: 2 dl sladkej smotany, 1 celé vajce, 1 bielok, 1 balíček
vanilkového cukru.
Na dosku nasypeme múku, pridáme štipku soli, žĺtok, maslo pokrájané na kúsky a za
postupného prilievania studenej vody vypracujeme cesto. Sformujeme ho do gule a dáme asi
na 30 minút odstáť. Cesto rozvaľkáme na takú veľkosť, aby plát pokryl dno i boky formy.
Uložíme ho do vymastenej a múkou vysypanej formy a popicháme vidličkou. Na cesto
poukladáme očistené a tenké mesiačiky pokrájané jablká a vložíme piecť do rúry asi na 80 %
výkonu. Po približne 30 minútach jablká zalejeme so smotanou rozmiešanou s vajíčkom a
vanilkovým cukrom. Ešte chvíľu dopečieme.
DOBRÚ CHUŤ!
6.