V mesiaci máj sa rozhodli pracovníčky projektu Podpora a rozvoj aktivít s MRK v Zborove, ako spestrenie ženám zúčastňujúcim sa čítania matiek "Tvoj príbeh" a aj iných aktivít, pripraviť Zborovskú verziu obľúbenej reality show: ,,Bez servítky".
V prvom rade sa dohodlo 5 žien, ktoré sa do varenia zapoja, tie si dohodli časy varení a hodnotení. Ženy sa dohodli, v akom poradí pôjdu variť a začalo sa 2. mája prvou súťažiacou. Ako prvá privítala hostí so svojim menu Adriana. Spolu so ženami sme od nej ochutnali rascovú polievku s vajíčkom, pečenú krkovičku s červenou kapustou na karameli a domácu knedľu. V druhý deň našej show pripravila Marianna slepačí vývar a lipkané pirohy s údeným mäsom. Súťažiaca číslo tri Zuzana, nás prekvapila špenátovou polievkou a segedínskym guľášom s domácou parenou knedľou. Naviac k menu, urobila ako dezert francúzsku kocku so šľahačkou a čokoládou. Ako štvrtá sa predstavila svojim kuchárskym umením Darina. Začali sme juškovou kyslou polievkou a ako hlavné jedlo pripravila roládu z mletého mäsa, naplnenú praženicou. Prílohu tvorila zemiaková kaša s omáčkou z paradajkového pyré doplnená kúskami kyslej uhorky. Poslednou súťažiacou bola Božena a jej menu bol bravčový mäsový vývar a rezne z karé s cestovinovým šalátom. Každé varenie sa ukončilo bodovaním s vysvetlením pridelených bodov. Hodnotilo sa aj prestretie stola, kvety, doplnky a prípitok. Po sčítaní hlasov sme vyhlásili výhercu, ktorou sa stala štvrtá súťažiaca: Darinka. Získala 39 bodov zo 40-tich. Body si získala aj pekne prestretým stolom so živými kvetmi. Aj keď v tejto súťaži išlo viac o spoločnú zábavu, ako o výhru, výherkyňa získala krásnu ikebanu na stôl a potreby do kuchyne. Ženy z kurzov šitia k výhre prispeli vlastnoručne ušitým setom kuchynskej zástery s chňapkou. Každá súťažiaca dostala ako poďakovanie balíček vitamínov, voňavú sviečku a propagačné predmety Nórskych grantov, vďaka ktorým sa mohla takáto akcia uskutočniť.
Prvá séria varenia je za nami, zažili sme spolu kopec srandy a niečomu novému sme sa priučili. Mali sme možnosť ochutnať tradičné rómske jedlo, ale aj kombinácie jedál, na aké nie sme bežne zvyknutí.
Ak by ste aj vy chceli ochutnať víťazné jedlo, môžete si ho pripraviť podľa Darinkinho receptu.
Roláda z mletého mäsa plnená praženicou, s paradajkovou omáčkou a uhorkami:
1 kg mleté bravčové mäso
2 vajcia do mäsa
4 vajcia (urobíme hustú praženicu)
10 dkg saláma s kapiou
cesnak, čierne mleté korenie, soľ, majoránka, strúhanka
1 paradajkové pyré, pretlak
cukor
kyslá uhorka
Postup:
K mletému mäsu pridáme strúhanku a vajíčka. Osolíme, ochutíme cesnakom, korením, majoránkou navrstvíme na papier na pečenie asi v centimetrovej vrstve, predtým papier posypeme strúhankou. Pripravíme praženicu, ktorú robíme na sucho bez tuku. Na mäsko rozložíme praženicu a na ňu poukladáme salámu s kapiou. Opatrne zvinieme do rolády a preložíme na pekáč. Podlejeme vodou, potrieme olejom a dáme piecť do rúry na 200 stupňov.
Omáčku začneme prípravou karamelu z cukru, do ktorého potom pridáme paradajkové pyré. Krátko orestujeme a podlejeme vodou. Ochutíme. Podľa potreby zahustíme múkou. Tesne pred vypnutím nakrájame kyslú uhorku na malé kocky a pridáme do hotovej omáčky.
Supported by Norway through the Norway Grants. Co-financed by the State Budget of the Slovak Republic.
Podporené Nórskom prostredníctvom Nórskych grantov. Spolufinancované zo štátneho rozpočtu Slovenskej republiky.
„Spoločným úsilím k zelenej, konkurencieschopnej a inkluzívnej Európe.“
Úradné hodiny
Pondelok: 07.30 – 16.00
Utorok: 07.30 – 11.30
Streda: 07.30 – 16.00
Štvrtok: nestránkový deň
Piatok: 07.30 – 15.30
Pracovná prestávka
11.30 – 12.00